Óvoda

Intézményünk 2007 szeptemberétől indított újra óvodai csoportot. Az induló létszám 10 fő volt, ami mára már 20 főre nőtte ki magát. Így az idei tanévtől két csoportban működünk. Személyi feltételeink a következőképpen alakultak. Mind a két csoportot egy-egy gyógypedagógus- óvónő vezeti a délelőttök folyamán. Az ő munkájukat segíti egy-egy gyógypedagógiai asszisztens.A csoport délutános munkáját segíti szintén egy gyógypedagógus, aki összevontan foglalkozik a gyerekekkel, irányítja a mozgásfejlesztést egyénre szabottan. A délelőtt folyó egyéni, mikro csoportos, és csoportos foglalkozásokat a délelőttös kollégák irányítják, ezt a munkát segíti állandó délelőttös logopédusunk.
 
 
 
A csoportokról pár szót röviden:
20 fővel működünk, ebből 17 fiú és 3 lány.
Életkoruk szerint a legfiatalabb 3 éves, a legidősebb 7 évet töltötte az idén.
 
 
 
Problémájuk szerint:
- Down szindrómás 
- Ret szindrómás
- autista
- autisztikus tünetegyüttessel
- hallás,és látás csökkenéssel
- közép,és enyhe fokban mentálisan retardált
- korai fejlesztés javaslatával kerültek intézményünkbe.
 
 
 
Ezekhez a tünetekhez társul a mozgás, és vagy beszédfogyatékosság.Így azt mondhatjuk, hogy gyermekeink halmozottan sérült 3-7 éves korosztályba tartozó kisgyermekek.
Ezért a velük való haladás üteme sokban eltér a többségi intézményekben történő munkától. Sokkal több hangsúly kap az egyéni bánásmód, és kiemelt hangsúlyt kapnak a speciális fejlesztések. Ehhez intézményünk rendelkezik megfelelő speciális tárgyi és személyi háttérrel.
Munkánk alapját az Óvodai Program adja, melyet 2007áprilisában a Bárczi Gusztáv. Tanárképző Főiskola hasonló programja alapján, intézményünk arculatára adaptáltunk. Erre építjük azokat a háromhavi blokkokat, melyekben a kiemelt nevelési feladatokat és célokat rögzítjük.
Ezek mellet használjuk az ütemtervünket, mely foglalkozásokra lebontva tartalmazzák az elsajátítandó anyagot. Végül, de nem utolsó sorban csatoljuk mindehhez az egyéni fejlesztési terveket. A heti rendünk szerint 5anyanyelvi, 5 mozgásfejlesztő, 2 zenei, 3 játék, 2 önkiszolgálás, és 3 vizuomotoros fejlesztést tartunk. Ezeket nem úgy kell elképzelni, mint a többségi óvodák esetében,- hanem komplexen, egységet alkotva zajlanak. Az év elején a gyereket előzetes felmérése, és megismerése után meghatározzuk azokat a kiemelt területeket, melyek köré csoportosítva vezetünk le egy-egy foglalkozást. Minden foglalkozáson igen nagy hangsúly kap a zenei nevelés, mozgásfejlesztés, és az anyanyelvi nevelés. Mindezzel játékba ágyazva igyekszünk a gyerekhezközelíteni. Nagyon fontos megtalálni azt az optimális mennyiségű motivációt,amely egy-egy helyzetben meghozza a hozzá fűzött reményt, és elegendő, és nemfigyelem elterelő funkciót tölt be. Napirendünk hasonlít a legjobban a többségi intézményekéhez. Ez alatt értem azt, hogy a reggeli után a foglalkozások következnek, melyek a mi esetünkben egyéni, logopédiai, és mozgásfejlesztéssel is ki bővülnek. A tízóraizás után,- ami legtöbbször gyümölcs-, következik a levegőzés, az ebéd, és a pihenő. Itt találkozhatunk az egyik különbséggel,hiszen sok gyerek a fogyatékosságából, és - vagy életkori sajátosságaiból nem alszik.Nekik egyéni fejlesztéseket tartunk, főleg mozgást; melyben iskolánk másik mozgásfejlesztője, és gyógy-testnevelője is besegít. Az uzsonnáztatás után a gyerekeket folyamatosan bocsájtjuk el.
Munkánk elengedhetetlen része a speciális terápiák jelenléte. Ezek: kutyaterápia, a gyógylovaglás és a gyógyúszás. Ezekre igen büszkék vagyunk, hogy többségében úgy tudjuk ezeket a gyerekeknek biztosítani,hogy a szülőknek nem kerül plusz költségébe. Főleg pályázatokból, támogatói felajánlásokból, és alapítványunk segítségével tudjuk fedezni a kiadásokat
Ahogy a leírtak is mutatják, ez egy igen szervezett,és összehangolt team munka eredménye.

Igyekszünk minden gyereket külön egyéniségként kezelni,és értékelni úgy, hogy magához képest a lehető legnagyobb fejlődés útját járhassa be. De mindig szem előtt tartva, a közösség egységgé formáló erejét.

©Szerzői jogok: 2010 - 2018 Bartos Sándor EGYMI Minden jog fenttartva.
JoomlaWatch Stats 1.2.9 by Matej Koval