"Adj Esélyt!" Alapítvány

 

 

 

 

 

Alapítványunkat az iskola dolgozói közössége hozta létre, 1991-ben. A kezdeti években cégek és magánszemélyek adományait gyűjtöttük, céljainknak megfelelően, azaz a szabadidős tevékenységek támogatására. Céljaink között kiemelten szerepel az iskolai és megyei kulturális sport és tanulmányi versenyek, valamint az iskolai kirándulások, és nyári táborok segítése.
Szabályzatunknak megfelelően, ezekre a tevékenységekre kezdetben törzstőkében szereplő pénzösszeg kamatait, illetve a cél irányosan megjelölt adományokat fordítottuk. A későbbi években a jogszabályi lehetőségeknek megfelelően alapítványunk közérdekű tevékenysége folytán jogosulttá vált az SZJA 1 %-ának fogadására is. Az elmúlt években tulajdonképpen ez képezi bevételi forrásunkat, mert sajnos egyre csökken az önkéntes adományok száma.
A Bartos Sándor Általános Iskola, melyhez kapcsolódik az alapítvány pedagógiai programjában is kiemeli az alapítvány céljai között is szereplő tevékenységi formát, kiemelt nevelési lehetőségeit és támogatását. Így például, ha az elmúlt 5 évre tekintünk vissza, minden tanévben szerveztünk osztálykirándulásokat, a közeli Pétfürdőn korcsolyázási napot és nyaranta 3 tábort, illetve 2003-ban 5 táborozást tudtunk megvalósítani, 80 gyermek részére, mely létszám az iskolai tanulók közel felét jelenti.
Jelenleg eltérő tantervű általános iskolánkban 157 gyermek jár, kik közül több, mint 100 vesz részt az alapítvány céljai között szereplő tevékenységekben. A felsorolt szabadidős tevékenységi formákat minden évben a gyermekek és a családok számára jelentős összegben segíti az alapítvány: a táborozáshoz általában 2000 Ft/gyermek, az osztálykirándulásokat 1000-1200 Ft/gyermek. Az alapító tagok propagandájának köszönhetően az SZJA 1 %-os bevétel az elmúlt években 200-300 eFt között mozgott, így több mint 10 év működés után elmondhatjuk, hogy az alapítványi tőke már az 1 MFt-ot is meghaladja. Noha a kamatlábak viszonylag alacsony szinten vannak, mégis a kamatok összege, valamint évente 2-3 adományozó jóvoltából az említett programokra tartósan tud támogatást biztosítani szervezetünk. Az iskola tanulólétszámának 80 %-át tartjuk nyilván többszörösen hátrányos helyzetű gyermekként, ezért nagyon fontos feladatunk ezen lehetőségek kihasználása és az alapítványi támogatáson kívül egyéb pályázat források feltárása.
Bebizonyosodott ugyanis, hogy ezek nélkül nem tudjuk táborainkat megvalósítani, hiszen az a családi háttér, mely gyermekeink zöme mögött áll, nem tud még komoly előtakarékoskodás mellett sem 8-10 eFt-nál többet biztosítani önerős hozzájárulásként. A tábori költségek pedig általában ennek a dupláját teszik ki.
A nyári táborokat igyekszünk tehát úgy megszervezni, hogy az anyagilag minél kevesebb pénzbe kerüljön a családok számára, minél több nevelési lehetőséget kihasználjon a gyermekek érdekében, szolgálja hazánk kulturális és történelmi értékeinek megismerését és emellett célja legyen a szórakozás, pihenés is.
 
Ha önnek van lehetősége, kérjük támogassa alapítványunkat!
Alapítványunk neve: „Adj esélyt” Alapítvány
Számlaszámunk: 11748076-20011978
Adószám: 19264189-1-19
 

©Szerzői jogok: 2010 - 2018 Bartos Sándor EGYMI Minden jog fenttartva.
JoomlaWatch Stats 1.2.9 by Matej Koval