Interaktív kutyaterápia – Tanulás és sikerélmény

Közel 10 éve tartanak speciális, kutyaterápiás foglalkozásokat a Bartos iskolában és óvodában. Az intézmény a közeljövőben a terápiás négylábúak kiképzési helyszíne is lehet. 

– 2007 szeptemberében indult speciális óvodánk a Bartos Sándor iskola tagozataként. Azóta van kutyánk is. A foglalkozásokat az óvodásokkal kezdtük, de több alkalommal a súlyos, halmozottan sérült csoportunk is bekapcsolódik a munkába. Ezúttal a közlekedés volt a fő téma. Ezzel a módszerrel észrevétlenül tanulnak a gyermekek. A közvetlen tapasztalás útján szerzett ismeretek mindig mélyebben megmaradnak, ráadásul a kutya plusz sikerélményt és biztonságot nyújt a gyermekeknek – hangsúlyozta lapunk kérdésére a kutyás terápia hatékonyságát és fontosságát Antalka Zsoltné.

A Bartos gyógypedagógusától megtudtuk, az intézményben életkorok szerint más jellegű feladatok várják a gyermekeket. – A kutyaterápiás módszer emellett a szociális képességeket, a társas viselkedést és a kommunikációt is erősíti, ami főleg az autista csoport esetében nélkülözhetetlen – tette hozzá Antalka Zsoltné.

A terápia főszereplői a gyermekek mellett a Gyermekekkel a Kutyákért – Kutyákkal a Gyermekekért Alapítvány kiképzett négylábúi, név szerint Dante, Szende és Leila voltak.

– Három megyében dolgozunk, többnyire fogyatékkal élő, illetve halmozottan sérült gyermekek fejlesztőterápiás programjaiban veszünk részt. A mai foglalkozásra két vizsgázott terápiás kutyával, egy újfundlandival és egy golden retrieverrel, illetve Szendével, egy másfél éves, kiképzés alatt álló négylábúval érkeztünk. Vannak népszerű fajták ezen a speciális területen is, de alapvetően a kutya temperamentuma, habitusa határozza meg, hogy ő megfelelő terápiás kutya lesz-e vagy sem – mondta el kérdésünkre Bara Ivetta kutyatréner, habilitációs kutyakiképző.

Az alapítvány elnökétől azt is megtudtuk, szeretnék, ha a várpalotai intézmény lenne az engedelmességi vizsgát követően a terápiás négylábúak kiképző helyszíne. A kérelem elbírálása még folyamatban van, de ha a fenntartó is jóváhagyja, akkor 2017 szeptemberétől a Bartos iskola biztosíthatja a vizsga előtt álló ebeknek a helyszínt a rutin megszerzéséhez.

Similar Posts