Francia tanulók vendégségben Várpalotán

Szociális gondozónak és kisgyermeknevelőnek tanuló francia diákok érkeztek a közelmúltban Várpalotára, s töltenek el három hetet a várpalotai és térségbeli intézményekben. 

– Az Erasmus+ program már hosszú évek óta működik iskolánkban. A múlt héten, együttműködésünk újabb mérföldkövéhez érve, érkezett hozzánk három hétre 20 szociális gondozó és kisgyermeknevelő szakmát tanuló diák és kísérő tanáraik Franciaországból, hogy megismerkedjenek a szociális ellátórendszerünkkel, illetve a nevelési-oktatási intézményeinkben folyó szakmai tevékenységgel. A francia gyakornokok létszámával arányosan nőtt az őket gyakorlati helyként fogadó intézmények köre, melyek a következők: Bartos Sándor EGYMI, Bóbita- Ház FONO, Várpalota Összevont Óvoda és Bölcsőde tagintézményei (Dúdoló Óvoda, Lurkó Kuckó Óvoda, Kölyökvár Óvoda, Szivárvány Óvoda és Bölcsőde), Ringató Bölcsőde, Szépkorúak Idősek Otthona, valamint az ösküi Napsugár Óvoda és Bölcsőde, illetve a veszprémi Támasz Idősek Otthona. Minden intézményben nagy szeretettel és mély szakmai elhivatottsággal fogadják a külföldi fiatalokat, mely nagyban hozzájárul ahhoz, hogy kiválóan érezzék magukat nálunk – tájékoztatta lapunkat Hajdu István, a házigazda PSZC Faller Jenő Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma igazgatója.

Szabadidejükben programok széles palettáját kínálják fel a francia vendégek számukra, hogy minél több élménnyel térhessenek haza tőlünk. Az első héten a Faller tanulóival vívhattak barátságos kosár,- és röplabdamérkőzést testnevelő tanárok felügyeletével. Az intézmény tornaterme a francia és a magyar csapatot egyaránt buzdító fergeteges szurkolóktól volt hangos.

A vendégek a rangadó fáradalmait még ki sem pihenhették, amikor Barta Andrea tanárnő kezdeményezésére Tésre invitálták őket, ahol Lippert Ferenc vezetésével néptáncot kedvelő fiatalok tartottak fergeteges táncházat. A programot lila hagymás zsíros kenyér parti és a népviseletet magukra öltő fiatalok fényképezése színesítette.

A hagyományoknak megfelelően Várpalota Város Önkormányzata is köszöntötte a francia delegációt, a polgármesteri hivatalban Campanari-Talabér Márta üdvözölte a vendégeket. – Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy jó kezdeményezés ez a cserekapcsolat, hiszen a magyar tanulók jól érzik magukat, s hasznos tapasztalatokat szereznek Franciaországban, s a francia diákok is hasonló élményekről számolnak be magyar látogatásukat követően. Bízom benne, hogy így lesz ez a jövőben is – fogalmazott Várpalota polgármestere.

A két ellátórendszer hasonlóságairól és különbségeiről a cserekapcsolatot koordináló Bacsárdi Attiláné beszélt.  – Az óvodák azok, amik pedagógiai szempontból nagyon másképpen működnek Franciaországban, mint nálunk. Hároméves kortól már az iskolára felkészítő foglalkozásokat tartanak a gyermekeknek, ötévesen pedig már az olvasás és a számolás van napirenden. Érdekes az is az ő ellátórendszerükben, hogy már kisgyermekkorban is az önállóságot tekintik a legfontosabbnak, ezért minden alkalommal nagyon csodálkoznak a francia diákok, hogy nálunk az óvodában anyai gondoskodással fordulnak az apróságok felé az óvodapedagógusok – mondta el Bacsárdi Attiláné szociálpedagógus, a PSZC Faller Jenő Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma tanára.

forrás: https://varpalotaihircentrum.hu/francia-tanulok-vendegsegben-varpalotan/

Similar Posts